Kanadaja shpall masat të reja për kohën e përpunimit të dosjeve të emigracionit dhe numrin e pranimeve

Kanadaja shpall masat të reja për kohën e përpunimit të dosjeve të emigracionit dhe numrin e pranimeve

Kanadaja do të përdorë një buxhet prej 85 milionë dollarësh për t’u kthyer në standardet normale të përpunimit për programe të ndryshme të emigracionit deri në fund të vitit. Ministri i Emigracionit Sean Fraser ka paraqitur planet e Kanadasë për të rikthyer sistemin e imigracionit në rrugën e duhur.

Në buxhetin e vitit 2021, Kanadaja ndau 85 milionë dollarë për të reduktuar kohën e përpunimit në të gjitha linjat e biznesit të IRCC. Kryeministri Justin Trudeau i bëri thirrje gjithashtu Fraser që të reduktojë kohën e përpunimit në letrën e mandatit të ministrit. Në një konferencë për shtyp, Fraser u shpreh se buxheti do të lejojë Kanadanë të kthehet në standardet e shërbimit të përpunimit për lejet e studimit, lejet e punës dhe rinovimet e kartave të qëndrimit të përhershëm deri në fund të vitit. Kanadaja po punon gjithashtu për të reduktuar kohën e përpunimit për vizat e vizitorëve dhe vërtetimin e shtetësisë.

Emigracioni, Refugjatët dhe Shtetësia Kanada (IRCC) mori vendime për mbi 500,000 aplikime për qëndrim të përhershëm në vitin 2021. Fraser theksoi se Kanadaja po planifikon të marrë 147,000 vendime përfundimtare për qëndrim të përhershëm në tremujorin e parë të 2022—duke dyfishuar nga e njëjta periudhë në vitin 2020. Do të prezantohet gjithashtu një gjurmues i ri i aplikimit për qëndrim të përhershëm në shkurt 2022 për bashkëshortët dhe personat në ngarkim, për të lejuar aplikantët të shohin informacionin e aplikimit dhe statusin e tyre në internet.

Javët e fundit, dokumentet e brendshme të IRCC kanë zbuluar se kohët aktuale të përpunimit të parashikuara të departamentit për programet e imigracionit ekonomik janë shumë më të gjata se sa thuhet në faqen e internetit të qeverisë. Fraser tha se Kanadaja do të përditësojë kohën e përpunimit në internet në muajt e ardhshëm për t’u dhënë klientëve të IRCC më shumë vlerësime të përditësuara se sa kohë do të duhet për të përpunuar aplikacionet.

Sipas një memorandumi të 24 nëntorit, në atë kohë, IRCC priste që përpunimi i aplikimit të Programit të Punëtorëve të Aftë të Huaj (FSËP) të zgjaste 20 muaj, shumë përtej standardit të përpunimit prej gjashtë muajsh për programet e menaxhuara nga Express Entry. E njëjta memo thoshte se përpunimi pritej të ishte gati tetë muaj për kandidatët e klasës së përvojës kanadeze (CEC).

Memorandumi sugjeroi gjithashtu se rastet e Express Entry nuk do të ftonin kandidatët e FSËP dhe CEC për gjysmën e parë të 2022. Fraser nuk dha një datë se kur do të rifillonin këto shorte, por tha se masat e prezantuara sot kishin për qëllim për të përshpejtuar përpunimin e imigracionit. Ai tha se ndalimi i këtyre shorteve për të përpunuar inventarin e Express Entry do të lejojë IRCC që përfundimisht të mbajë shorte pa shtuar më tej ngarkesën e mbetur.

Imigracioni në Kanada aktualisht po përballet me një numër të madh prej më shumë se 1.8 milion njerëz që presin vendime. Këtu përfshihen aplikantët e shtetësisë, punëtorët e huaj të përkohshëm, familjet, studentët, refugjatët dhe vizitorët. Vetëm numri i prapambetur i Express Entry është rreth 119,000 aplikantë që nga dhjetori 2021.

“E di që vonesat e përpunimit kanë qenë tepër frustruese për shumë individë. Ndihma për klientët që të vijnë në Kanada shpejt, me kohë të parashikueshme përpunimi dhe komunikim efikas me IRCC, mbetet një prioritet kryesor për mua, “tha Fraser në një deklaratë për media. “Nga emigrimi përfitojnë të gjithë kanadezët – ndihmon në rritjen e ekonomisë sonë dhe forcon komunitetet tona në të gjithë vendin. Shumë njerëz po zgjedhin Kanadanë si vendin për të vizituar dhe ndërtuar të ardhmen e tyre, dhe për të siguruar që ne të qëndrojmë konkurrues, ne kemi prezantuar masa konkrete për t’u siguruar që ata që duan të vijnë në Kanada të kenë përvojën e klientit që meritojnë.”

Ministri i Emigracionit të Kanadasë , Sean Fraser

Si ka filluar IRCC të reduktojë kohën e përpunimit

Pandemia theksoi nevojën që operacionet e IRCC të modernizohen. Në përgjigje të sfidave të lidhura me pandeminë, IRCC ka punësuar rreth 500 anëtarë si staf të ri përpunues, ka dixhitalizuar aplikacione dhe ka rialokuar punën ndërmjet zyrave të IRCC në mbarë botën.

Meqenëse masat e shëndetit publik reduktuan shërbimet personale, IRCC ka sjellë në internet disa programe imigrimi të bazuara në letër. IRCC thotë se deri më tani këto përpjekje kanë lejuar kohët mesatare të përpunimit për aplikantët e sponsorizimit bashkëshortor të kthehen në standardin e shërbimit prej 12 muajsh për aplikime të reja.

IRCC ka zhvilluar gjithashtu një portal për të lejuar aplikantët për qëndrim të përhershëm në Kanada të finalizojnë procesin e tyre dhe të marrin kartat e tyre të qëndrimit të përhershëm pa asnjë ndërveprim personal. Nga qershori 2021 deri në dhjetor 2021, këtë portal e kanë përdorur 225,000 banorë të përhershëm.

IRCC kohët e fundit lëshoi ​​një njoftim për media duke thënë se po përdor analiza të avancuara të të dhënave për të përshpejtuar aplikimet për Viza të Përkohshme Banore (TRV). Sistemi nuk refuzon apo rekomandon refuzime të aplikacioneve, IRCC thotë se vetëm oficerët e imigracionit mund ta bëjnë këtë. Ai u zbatua për herë të parë në vitin 2018 dhe lejon që aplikacionet të vlerësohen 87% më shpejt.

Për aplikantët e shtetësisë, IRCC ka prezantuar testimin online, ka krijuar një gjurmues aplikimesh në internet dhe ka nisur ceremonitë e nënshtetësisë virtuale. 170,000 kanadezë të rinj janë betuar që nga 1 prilli 2020. Kanadaja po vazhdon të zgjerojë përdorimin e ceremonive virtuale.

Në të ardhmen, Kanadaja po kërkon t’i lejojë njerëzit të vetëadministrojnë betimin e tyre me një vërtetim të nënshkruar dhe të japin shtetësinë e tyre në një datë të mëvonshme. Kjo do të shkurtonte kohën e pritjes për ata që janë në fazën përfundimtare të procesit të nënshtetësisë së tyre.

administrator

Related Articles