Kanada pezullon përdorimin e AstraZeneca për njerëzit nën 55 vjeç

Kanada pezullon përdorimin e AstraZeneca për njerëzit nën 55 vjeç

Udhëzimet e azhornuara vijnë pas raporteve të mpiksjeve të rralla të gjakut.

Komiteti Kombëtar Këshillues i Kanadasë për Imunizimin (NACI) ka rekomanduar provincat të ndalojnë përdorimin e vaksinës AstraZeneca-Oxford COVID-19 tek njerëzit nën moshën 55 vjeç për shkak të shqetësimeve të shfaqura. Ndryshimi vjen pas raporteve nga Evropa për raste shumë të rralla të mpiksjes së gjakut tek disa pacientë të imunizuar – veçanërisht tek gratë më të reja.

AstraZeneca vuri në dukje 18 raste të një lloji jashtëzakonisht të rrallë të mpiksjes së gjakut të quajtur trombozë e sinusit venoz cerebral (CVST), një gjendje që është shumë më e zakonshme tek gratë sesa burrat.

Zyrtarët janë shprehur se derimë tani Kanada, ka përdorur deri më 300,000 vaksina pa raporte të mpiksjes së gjakut. Sipas tyre problemi i mpiksjes së gjakut nuk është raportuar tek ata që kanë marrë vaksina si produktet Pfizer dhe Moderna. Agjencia Evropiane e Barnave, shprehet se nuk mund të përjashtohet përfundimisht një lidhje midis vaksinës dhe llojeve të rralla të mpiksjes së gjakut të shoqëruar me trombocitopeni.
Konkretisht, ajo vuri në dukje 18 raste të një lloji jashtëzakonisht të rrallë të mpiksjes së gjakut të quajtur trombozë e sinusit venoz cerebral (CVST), një gjendje që është shumë më e zakonshme tek gratë sesa burrat. Shumica e rasteve ndodhën brenda 14 ditëve nga marrja e dozës së parë të AstraZeneca, dhe shumica ishin në tek gratë nën moshën 55 vjeç. Dr. Howard Njoo, zëvendës shefi i shëndetit publik në Kanada, thekson se njerëzit që zhvillojnë simptoma mjekësore të ngjashme me goditjen pas marrjes së vaksinës AstraZeneca – gulçim, dhimbje gjoksi, enjtje në këmbë, dhimbje barku, shfaqje e papritur e dhimbjeve të kokës ose vizion të paqartë – duhet menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor. Nuk ka rrezik për njerëzit që nuk kanë zhvilluar simptoma të tilla 20 ditë pas vaksinimit. Kanadezët e moshuar duhet të marrin çfarëdo vaksine që mund të marrin sepse kontraktimi COVID-19 përbën një rrezik shumë më të madh shëndetësor për ta sesa shansi i jashtëm për të zhvilluar këtë lloj mpiksje gjaku.
Drejtori i zyrës së shkencës mjekësore në Shëndetin Kanada Marc Berthiaume, i pyetur nëse ai ende ka besim në sigurinë e këtij produkti, tha se raportet e ngjarjeve të rralla dhe të pafavorshme shëndetësore janë gjithmonë të mundshme kur miliona njerëz trajtohen me një vaksinë. “Kjo vaksinë mbetet e rëndësishme,” tha ai.
“Kjo është diçka është shumë e rrallë dhe ne duhet të vazhdojmë ta monitorojmë” tha Dr. Supriya Sharma, këshilltari kryesor mjekësor i Shëndetit Kanada, duke shtuar se kjo është një shenjë që Kanada ka një sistem të fuqishëm monitorimi.

Ndryshimi i politikës vjen ndërsa Kanadaja pritet të marrë 1.5 milion doza të këtij produkti nga SH.B.A. ditën e martë. Produkti nuk është miratuar ende për përdorim në tregun Amerikan.

AstraZeneca nuk është përdorur gjerësisht tek njerëzit nën moshën 55 vjeç në këtë vend.
Disa juridiksione, të tilla si B.C. dhe P.E.I., kanë përdorur disa nga furnizimet e tyre për të imunizuar të rinjtë që punojnë në sektorë publ apo dyqanet ushqimore.
Ndërkohë, Health Canada – i cili miratoi vaksinën për përdorim në Kanada në shkurt – tha se rregullatorët e saj do të shtonin “terma dhe kushte shtesë mbi autorizimet” për AstraZeneca dhe një version biologjikisht identik të ilaçit të prodhuar nga Instituti Serum i Indisë, i cili është quajtur Covishield.
Prodhuesit do të kërkohet të kryejnë një “vlerësim të hollësishëm të përfitimeve dhe rreziqeve të vaksinës sipas moshës dhe seksit në kontekstin kanadez”, informacion që mund të çojë në “veprime shtesë rregullatore”. “Ky informacion do të mbështesë vlerësimin e vazhdueshëm të këtyre rasteve të rralla të mpiksjes së gjakut dhe do të lejojë Health Canada të përcaktojë nëse ka grupe specifike të njerëzve që mund të jenë në rrezik më të lartë,” tha departamenti në një njoftim për shtyp. www.cbc.ca

administrator

Related Articles