KANADA, Ontario lëshon urdhrin e qëndrimit në shtëpi dhe shpall gjendjen e tretë të jashtëzakonshme

KANADA, Ontario lëshon urdhrin e qëndrimit në shtëpi dhe shpall gjendjen e tretë të jashtëzakonshme

TORONTO – Ontario ka shpallur gjendjen e tij të tretë të jashtëzakonshme që nga fillimi i pandemisë COVID-19 dhe do të zbatojë një urdhër të provincës për qëndrim në shtëpi që nga e enjtja. Kryeministri Doug Ford e bëri njoftimin të mërkurën pas diskutimesh me orë të tëra me kabinetin e tij. Urdhri i qëndrimit në shtëpi do të hyjë në fuqi në 12:01 të enjten dhe do të zgjasë 28 ditë. “Gjërat janë jashtëzakonisht serioze tani. Dhe unë jam jashtëzakonisht i shqetësuar, situata po evoluon me shpejtësi, orë pas ore. Dhe ndërsa gjërat ndryshojnë, ndërsa mësojmë më shumë rreth këtyre varianteve të reja vdekjeprurëse, ndërsa shohim se shfaqen probleme të reja, ne duhet të përshtatemi. Ne duhet të lëvizim shpejt dhe me vendosmëri. Prandaj, sot, me këshillën e shefit kryesor të shëndetësisë, unë shpall gjendjen e jashtëzakonshme “.
Gjatë kësaj kohe, do të ndalohen dhe palestrat dhe shërbimet e kujdesit personal do të mbyllen. Shitësit me pakicë do të jenë në gjendje të ofrojnë shërbime të marrjes apo dorëzimit në mes të orëve 7:00 dhe 8 pasdite.
Një grup i zgjedhur dyqanesh do të lejohet të mbetet i hapur me takim vetëm me një kufi kapaciteti prej 25 përqind. Kjo përfshin dyqanet e furnizimit të sigurisë, bizneset që kryesisht shesin, marrin me qira ose riparojnë pajisje ndihmëse, shërbime me qira ose shërbime të telekomunikacionit.
Përveç mbylljes së shumicës së bizneseve, urdhri i qëndrimit në shtëpi e bën të paligjshme largimin nga vendbanimi, përveç për arsye thelbësore të tilla si puna, shkolla, udhëtimet në një dyqan ushqimesh ose farmaci dhe për arsye të kujdesit shëndetësor. Ford shtoi se provinca nuk “ka mjaft oficerë policie për të ndjekur njerëzit poshtë” por u kërkoi të gjithëve të bashkëpunonin. Situta është kritike tani më shumë se kurrë që njerëzit t’i përmbahen urdhrave dhe të ndjekin masat e shëndetit publik.


Provinca nuk do të mbyllë shkollat ​​dhe objektet e kujdesit për fëmijët gjatë gjithë urdhrit të qëndrimit në shtëpi, pavarësisht nga fakti që tre nga njësitë e shëndetit publik të provincës, Toronto, Rajoni Peel dhe Wellington-Dufferin-Guelph, e kanë bërë tashmë atë.

Zyrtarët thanë në janë rezervuar për të lëshuar urdhrin për qëndrim në shtëpi sepse prodhon “efekt të jashtëzakonshëm të keq si tek fëmijët ashtu edhe te të rriturit”. Qeveria Ford është kritikuar nga qindra mjekë të Ontario-s dhe oficerë shëndetësorë për shëndetin se nuk ka shkuar aq larg sa të përmbajë përhapjen e varianteve COVID-19. Më 4 Prill, Zyrtari Mjekësor i Shëndetësisë në Toronto Dr. Eileen de Villa, Zyrtari Mjekësor i Shëndetit të Rajonit Peel Dr. Lawrence Loh dhe Zyrtari Mjekësor i Shëndetësisë i Otavës Dr. Vera Etches dërguan një letër në provincë duke u kërkuar atyre të zbatonin një qëndrim në të gjithë krahinën.
Tabela Këshillimore Shkencore e provincës COVID-19 gjithashtu tregoi se urdhri i qëndrimit në shtëpi ishte një nga masat e nevojshme për të kontrolluar përhapjen e varianteve. Edhe me një urdhër të qëndrimit në shtëpi, tabela parashikoi që Ontario mund të shihte deri në 800 pacientë me COVID-19 në njësitë e kujdesit intensiv (ICU) deri në fund të Prillit.
Hera e fundit që provinca lëshoi ​​një urdhër qëndrimi në shtëpi ishte në janar pas pushimeve të dimrit. Të mërkurën, provinca konfirmoi 3,215 raste të reja të COVID-19 si dhe 17 vdekje të tjera. Mesatarja shtatë-ditore e krahinës për numrin e rasteve të regjistruara tani është 2,987, nga 2,316 një javë më parë.

Sipas: toronto.ctvnews.ca

administrator

Related Articles