Historia frymëzuese e filmit “Zgjoi”, ekzaminimi i luftës së Kosovës

Historia frymëzuese e filmit “Zgjoi”, ekzaminimi i luftës së Kosovës

Më 25 Mars 1999, gjithçka ndryshoi për fshatin e vogël kosovar të Krushës së Madhe, kur trupat serbe hynë brenda dhe i detyruan fshatarët të shpërngulen. Ata u kërkuan për ar dhe bizhuteri dhe u grumbulluan në drejtim të xhamisë, ku burrat u ndanë nga gratë. Gati 250 burra dhe djem u vranë ose u zhdukën në atë që do të bëhej një nga masakrat më të rënda të luftës së Kosovës. Bashkëshorti i Fahrije Hotit ishte në mesin e 64 trupave të të cilëve nuk u gjetën kurrë.

Filmi debutues i regjisores kosovare Blerta Basholli, “Zgjoi” u bë filmi i parë që fitoi të tre çmimet kryesore në konkurrencën e kinemasë botërore dramatike – çmimin e madh të jurisë, çmimin e audiencës dhe çmimi i regjisë.

Historia e Fahrijes pati një ndikim të madh tek unë”, thotë për Reuters regjizorja Blerta Basholli. “Duke qenë grua, nënë dhe që kam kaluar vetë luftën, e ndjeva shumë fort dhe mendova se do t’u fliste edhe njerëzve të tjerë, në një kohë kur gratë në mbarë botën po përballen me çështje të të drejtave të njeriut në një mënyrë ose në një tjetër”. Ajo rrëfen se i është dashur shumë të punojë me aktoren Yllka Gashi për të kuptuar se si duhet të ndihesh të jesh Fahrije Hoti, mbi të gjitha rritja e fëmijëve në këto rrethana pa bashkëshortin në krah.

administrator

Related Articles