Hall of Fame, studentja shqiptare vlerësohet me çmimin mjekësor kanadez

Hall of Fame, studentja shqiptare vlerësohet me çmimin mjekësor kanadez

Halifax- Nova Scotia
Studente e vitit të dytë të mjekësisë, me një histori mbresëlënëse të udhëheqjes në komunitet, aftësi superiore të komunikimit dhe interes të demonstruar për avancimin e njohurive studentja shqiptare Qendresa Sahiti u vlerësua më 25 gusht 2022, me cmimin kanadez mjekësor Hall of Fame (CMHF).

Çmimi vlerëson studentët e mjekësisë që tregojnë potencial të jashtëzakonshëm si liderë dhe novatorë të ardhshëm të kujdesit shëndetësor në Kanada.

“Është një nder i jashtëzakonshëm të jesh në mesin e kaq shumë udhëheqësve frymëzues që krijojnë ndryshime pozitive në mjekësi dhe më gjerë”, thotë Qendresa Sahiti, fituesja e çmimit 2022 të Hall of Fame Mjekësore Kanadeze nga Dalhousie. “Jam e frymëzuar dhe e motivuar nga kontributet e tyre dhe pres me padurim mundësitë unike për lidhje dhe mentorim të paraqitura nga ky çmim. Jam shumë mirënjohës që jam njohur për punën time dhe shpresoj ta përdor këtë çmim jo si një trofe, por si një burim motivimi për të vazhduar punën e përdorimit të privilegjit tonë për të ngritur lart të tjerët.”

E lindur në Prishtinë, Kosovë, Qendresa është e apasionuar pas barazisë shëndetësore, përfshirjes dhe avokimit të komunitetit, si dhe përmirësimit të mjedisit post-sekondar. Ajo ka një diplome Bachelor në Neuroshkence dhe një Certifikatë në Lidership dhe Komunikim në Shkencë nga Universiteti Dalhousie. Ajo ka botuar dhe paraqitur kërkime në traumat dhe paraardhësit e sëmundjeve mendore, edukimin mjekësor dhe mjedisin e të mësuarit, dhe kryqëzimin e artit dhe shkencës. Si një emigrante dhe ish-refugjate, ajo është veçanërisht e interesuar për shëndetin e të sapoardhurve dhe ka qenë e përfshirë shumë në organizata që mbrojnë mirëqenien e popullatave të margjinalizuara.

“Është e vështirë të imagjinohet se si dikush nuk mund të impresionohet pasi mësoi për talentet dhe arritjet e shumta të Qendresa Sahitit,” thotë Dr. Cindy Forbes (MD ‘85), presidente e Shoqatës së Alumni Mjekësor Dalhousie. “Pasioni i saj për të trajtuar pabarazitë sociale reflektohet në fjalët dhe punën e saj, dhe ndërsa mendoj se sa shumë ka arritur dhe sa njerëz ka ndihmuar tashmë në këtë fazë të hershme të karrierës së saj mjekësore, më mbetet një ndjenjë e shpresë dhe emocione për atë që padyshim do të kontribuojë në të ardhmen.”

Qendresa ka qenë shumë e përfshirë në organizata që avokojnë për mirëqenien e popullatave të margjinalizuara ku ajo punon për të rritur aksesin në kujdesin bazë për këmbët dhe furnizimet shëndetësore. Ajo ka mbajtur gjithashtu poste drejtuese në organizata jofitimprurëse, duke përfshirë Këshillin e Kolegjit të Mjekëve dhe Kirurgëve të Nova Scotia dhe Bordin e Doktorëve Nova Scotia. Ajo është një përfituese e Bursës Studentore Kombëtare 3M dhe Bursës TD për Lidership në Komunitet. Si një anëtare e 3M, ajo ndihmoi në krijimin e CANnect, një qendër kombëtare e burimeve për mbrojtjen e studentëve në internet.

“Udhëheqja e kujdesit shëndetësor paraqet mundësinë për të identifikuar jo vetëm nevojat e popullatave të margjinalizuara, por për të ndërmarrë veprime dhe punë për të mbështetur mbështetjen për këto grupe,” thotë Qendresa. “Puna ime do të përfitojë jashtëzakonisht shumë nga mentorimi dhe mundësitë e lidhjes që ofrohen nga ky çmim dhe jam i nderuar që përpjekjet e mia të njihen mes drejtuesve të tjerë frymëzues të kujdesit shëndetësor që punojnë për të krijuar ndryshime pozitive.” Gazeta Diaspora Shqiptare

administrator

Related Articles